برند و علائم تجاری

برند چیست؟!

برند واژه ای لاتین می باشد که معادل فارسی آن، نشان و علامت است. برند، علامتی اختصاری است که هر شرکت برای معرفی محصول و خدمات خود از آن بهره می برد . در حقیقت یک شرکت را می توان با برند و علامت تجاری مربوط به آن شناخت. به عبارت ساده تر، می توان گفت با ثبت برند، یک شرکت به مشتریان خود معرفی می گردد.

ثبت برند و ثبت علامت تجاری چه مراحلی دارد و مدارک لازم برای ثبت علامت تجاری ، برند و لوگو چیست؟ هزینه ثبت برند چقدر است؟ با ما همراه باشید. 

برند و علائم تجاری

برند و علائم تجاری قدمت ۴۰۰۰ ساله در مصر باستان دارند. همچنین صنعتگران چینی حدود ۲۰۰۰ سال پیش علائم خاص خود را بعنوان برند و علائم تجاری، داخل یک نیم دایره (و بعدها ربع) بر پشت ظرف چینی ساخته شده حک می کردند. با پیشرفت تجارت بین کشورها و اقوام مختلف در قرن ۱۲ نشانه های تجاری به تدریج بر روی کالاها و اسناد تجاری نیز نقش بستند و در سال ۱۳۶۳ میلادی به دستور شاه ادوارد سوم (پادشاه انگلستان) استفاده از برند و علائم تجاری برای برخی از تجار و صنعتگران اجباری گردید.

برند یا نام و نشان تجاری عبارت است از نام، عبارت، اصطلاح، علامت نشانه، نماد عدد، طرح یا ترکیبی از این ها که به منظور شناساندن محصولات و خدمات فروشندگان یا گروهی از فروشندگان و متمایز ساختن آن ها از محصولات شرکتهای رقیب استفاده می شوند و حق استفاده انحصاری نام و نشان تجاری فقط برای کسانی شناخته خواهد شد که آن را در اداره مالکیت صنعتی به ثبت رسانده باشند، که در این صورت چنانچه شخص دیگر از آن نام و نشان تجاری یا مشابه آن درخصوص کالای مورد نظر استفاده نماید تحت تعقیب کیفری و حقوقی قرار خواهد گرفت. این نظام به مصرف‌کنندگان کمک می‌کند که از کالاها و خدماتی که ماهیت و کیفیت آنها مورد نظرشان است و با آرم مخصوص مشخص شده‌اند، بهره بگیرند.

مزایای ثبت برند

قانونی شدن
اولین مزیت و شاید مهمترین ویژگی که برند برای شما دارد، این است که با ثبت برند، در مقابل قانون شناخته می‌شوید. منظور از شناخته شدن این است که وقتی شما برند خود را به ثبت برسانید، می توانید از افرادی که از برند شما استفاده می کنند، شکایت کنید و آن ها مجبور به عوض کردن اسم و پرداخت غرامت به شما هستند. با ثبت قانونی برند دیگر شرکت ها و یا تجارت ها دست به تقلید و سوء استفاده از علامت تجاری شما نمی زنند و با خیال راحت می توانید به تجارت بپردازید.
ایجاد تمایز
ثبت برند علاوه بر شما برای مشتریان شما نیز می تواند بسیار سودمند باشد. آن ها می توانند به راحتی محصول و یا خدمات شما را پیدا و از آن استفاده کنند. همچنین این امر باعث می شود شما هر چه بیشتر به نیاز های مشتری ها دست پیدا کنید و بدانید که بر چه اساسی به سراغ برند شما می آیند و یا چه دلیلی باعث می شود رقیب شما را انتخاب کنند. با افزایش کیفیت و تطبیق آن با خواست مخاطب می توانید سهم بیشتری در بازار پیدا کنید.
بازاریابی
امروزه بازاریابی به یکی از رکن های اساسی هر تجارتی تبدیل شده است. اساس کار بازاریابان شناساندن و به شهرت رساندن محصولات یا خدمات است که اصولا این امر بدون برند و لوگو شدنی نیست. البته برای بازاریابی و به شهرت رساندن یک تجارت، تنها ثبت علامت تجاری کافی نیست بلکه بایدها و نبایدهایی در انتخاب برند مناسب وجود دارد که در صفحه انتخاب نام برند مفصل در مورد آن صحبت کرده ایم.
نمایندگی
حق امتیاز یکی دیگر از مواردی است که مشوقی برای ثبت برند به شمار می رود. زمانی که شما برند خود را به ثبت می رسانید، اجازه استفاده برای اشخاص ثالث نیز مهیا می شود. به همین دلیل شما می‌توانید حق امتیاز علامت تجاری خود را به افراد و یا شرکت های دیگر واگذار کنید تا هم به شهرت و اعتبار شما کمک کند و هم یک منبع درآمد مستقلی بدون هزینه ای برای شما باشد.
ایجاد دارائی
اگر برندی که انتخاب کرده اید بتواند در بازار ارزش و شهرت پیدا کند، خود برند به تنهایی می تواند یک دارائی ارزشمند به شمار رود. به این منظور که در آینده می توانید برند خود را به فروش برسانید و یا افرادی به نشانه اعتبار از نام آن در تجارت خود استفاده کنند تا برند خودشان شناخته تر شود و می تواند درآمدی مناسب برای شما ایجاد کند.
وام و سرمایه
یک برند ثبت شده می تواند اعتباری در مقابل دولت، بانک ها و سرمایه گذاران باشد. گرفتن وام و یا پیدا کردن سرمایه گذار وقتی می تواند برای شما اتفاق بی افتد که برند خود را به ثبت رسانده باشید. ثبت برند باعث می شود که قانون شما را به رسمیت بشناسد و همین امر می تواند به بانک ها و سرمایه گذارها این اطمینان را بدهد که تجارت شما می تواند قابل اعتماد و شناخته شده باشد.
نمایش ادامه ... جمع کردن

لیست طبقات برند و علائم تجاری

مفهوم برند در ۴ دسته انفرادی، فامیلی، شرکتی و از ترکیبی از سه مورد قرار می گیرد و از نظر دسته بندی در ۴ بخش مواد غذایی، لوازم خانگی، آرایشی بهداشتی و سایر طبقات تقسیم بندی می شود این طبقه بندی ها خود در ۴۵ ردیف مختلف با کاربرد متفاوت قرار می گیرند.

  1. دسته بندی مواد غذایی که شامل طبقات ۳، ۵، ۳۱، ۳۰، ۳۲، ۳۵، ۲۹، ۳۹، ۲۱، ۴۳، ۲۸، ۱۶ و ۴ است.
  2. دسته بندی لوازم خانگی که شامل طبقات، ۷، ۹، ۱۱، ۳۵، ۳۹، ۲۱، و ۸ است.
  3. دسته بندی آرایشی بهداشتی که شامل ۵، ۱۶، ۱۰، ۳۹، ۳۵، ۸، ۹، ۱۱، ۲۱، ۳، ۲۵، ۱۸، ۲۰، ۴۴، ۲۴، ۲۹، ۷ است.
  4. دسته بندی چهار که با عنوان سایر طبقات مطرح می شود شامل طبقات ۱، ۳، ۴، ۷، ۶، ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۷، ۳۵، ۴۳، ۳۹، ۲۹، ۲۵، ۲۰، ۲۱، ۲۴، ۲۸، ۱۹، ۳۰ است.
طبقه ۱:
این طبقه جزو دسته سایر طبقات است و شامل مواد شیمیائی می شود که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد این صنعت ها می تواند کشاورزی و کودهای مورد استفاده، علم عکاسی، باغبانی و جنگلبانی، مواد آبکاری، جوشکاری و چسب های صنعتی باشد.
طبقه 2:
شامل انواع رنگ ها مانند رنگ روغنی که برای نقاشی ساختمان بکار می رود، رنگ جلا، لاک ها، مواد ضد زنگ و رنگی که روی چوب می زنند تا از فاسد شدن آن جلوگیری کنند، مواد رنگی، صمغ های خام طبیعی، چاپگرها، فلزاتی که به صورت چوب و یا ورقه هستند و برای نقاشی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.
طبقه 3:
طبقه سوم شامل انواع مواد سفید کننده و شستشو مانند تمیز کننده ها، براق کننده ها، لکه گیرها، صابون ها، عطریات و روغن اسانس، لوازم و موارد آرایشی مثل لوسیون ها خمیر دندان و غیره می شود.
طبقه 4:
طبقه چهار شامل روغن های صنعتی مانند گریس ها، روان کننده ها، مرطوب کننده ها و انواع سوخت ها مانند شمع و فتیله چراغ ها می شود.
طبقه 5:
این طبقه شامل موارد بهداشتی و مصارف پزشکی و تجهیزات آن، مواد رژیمی و ضد عفونی کننده ها می شود.
طبقه 6:
شامل فلزات و مکمل هایی که می توان از آلیاژهای آن کسب کرد می شود.
طبقه 7:
شامل انواع موتور و نرم افزار دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی می شود.
طبقه 8:
شامل لوازمی می شود که با دست کار می کنند مانند بشقاب، قاشق، چنگال و…
طبقه 9:
شامل لوازم هنری، سینمایی، دریانوردی، تجهیزات رایانه پردازی و… می شود.
طبقه 10:
شامل ابزار آلاتی می شود که در جراحی، پزشگی و دامپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.
طبقه 11:
شامل دستگاه های روشنائی و حرارتی مانند ماشین بخار و … می شود.
طبقه 12:
شامل تمامی وسایل نقلیه موتوری مانند اتومبیل، و دستگاه های حمل و نقل زمینی، هوایی و دریائی می شود.
طبقه 13:
شامل سلاح های گرم مانند مواد منفجره، خمپاره و…. می شود.
طبقه 14:
شامل فلزات گرانبها، سنگ ها، جواهرات و مشتقات آن می شود.
طبقه 15:
شامل ادوات و آلات موسیقی می شود.
طبقه 16:
شامل نوشت افزار ها مانند کاغذ، مقوا، قلم، لوازم نقاشی و سایر موارد مرتبط می شود.
طبقه 17:
شامل موارد لاستیکی، صمغ، کائوچو و غیره می شود.
طبقه 18:
شامل مصنوعات چرمی و لوازمی می شود که با پوست حیوانات ساخته شده است.
طبقه 19:
شامل مواد ساختمانی و غیر فلزی می شود.
طبقه 20:
شامل اثاثیه منزل، مبلمان، آئینه، کالاهای ساخته شده توسط چوب و مصنوعات آن مانند قاب عکس و … می شود.
طبقه 21:
شامل لوازم خانگی می شود که در آشپزخانه مورد استفاده قرار می گیرد.
طبقه 22:
شامل وسایلی مثل ریسمان، چوب، چادر، بادبان، ریسه، سایبان و… می شود.
طبقه 23:
شامل بافت های لیفی و نساجی شده مثل نخ، لیف و… می شود.
طبقه 24:
شامل سایر لوازم نساجی مثل رو تختی و رومیزی می شود.
طبقه 25:
شامل پوشاک و انواع البسه می شود.
طبقه 26:
شامل انواع توری، قلاب دوزی و لوزام گلهای مصنوعی می شود.
طبقه 27:
شامل انواع فرش، قالیچه و… می شود.
طبقه 28:
شامل اسباب بازی و وسائل تزئینی می شود.
طبقه 29:
شامل مواد غذایی و خوراکی مثل گوشت، ماهی سبزیجات و غیره می شود.
طبقه 30:
شامل قهوه، چای، سرکه، نمک سس، ادویه و… می شود.
طبقه 31:
شامل محصول کشاورزی و باغداری است که در سایر طبقات ذکر نشده باشد.
طبقه 32:
شامل نوشیدنی های غیر الکلی و نوشابه های گازدار، ماء الشعیر شربت و … می شود
طبقه 33:
این طبقه مختص محصولات جهانی و غیرقابل ثبت در ایران می باشد.
طبقه 34:
شامل لوازم دخانیات مثل توتون، تنباکو، کبریت و … می شود.
طبقه 35:
شامل امور اداری، تجاری ، دفتری و… می شود.
طبقه 36:
شامل امور مرتبط با معملات و مستغلات می شود.
طبقه 37:
خدمات نصب، بازسازی و تعمیرات می شود
طبقه 38:
مشتمل بر مخابرات از راه دور می باشد.
طبقه 39:
شامل بسته بندی و حمل و نقل کالا می شود
طبقه 40:
شامل بهبود و بهره وری مواد می شود.
طبقه 41:
شامل فعالیت های فرهنگی و هنری مانند آموزش و تعلیم می شود.
طبقه 42:
شامل آموزش ها فناوری، تکنولوژی و رایانه ای می شود.
طبقه 43:
شامل خدمات، امکان و ارائه اقامت موقت و تامین اغذیه و نوشابه می شود.
طبقه 44:
شامل خدمات پزشکی و دامپزشکی برای مراقبت بهداشتی انسان و یا حیوان می شود.
طبقه 45:
شامل خدمات شخصی و یا اجتماعی برای برطرف کردن نیاز های افراد می شود.
نمایش ادامه ... جمع کردن

همین امروز برند خود را ثبت کنید!

موسسه ثبت مفید

تلفن های تماس:

آیا هنوز سوالی برایتان باقی مانده است؟

سوالاتمتداول

آیا جهت ثبت برند داشتن شرکت الزامی است ؟

خیر، همان طور که در بالا اشاره شد ثبت برند به دو صورت شخصی ( حقیقی ) و یا شرکتی ( حقوقی ) امکان پذیر است و در هر دو صورت، شما شماره ثبت مخصوص به خود را اخذ می کنید. لازم به ذکر است، برند حقیقی و حقوقی از لحاظ اعتبار با هم تفاوتی ندارند و هر دو از یک میزان از اعتبار برخوردارند.

آیا می توان همراه با ثبت اسم، شکل خاصی نیز ثبت کرد ؟

برند تجاری شما در کنار یک شکل یا لوگو قابل ثبت می باشد. لوگو شکل انتخاب شده برای محصول است که محصول با آن ارائه می شود. از طریق لوگو می توان تاثیر بیشتری در ذهن مخاطب برجای گذاشت.

آیا نام تجاری فقط به فارسی باید باشد ؟

خیر، ثبت برند یا نام تجاری می تواند به فارسی باشد و یا به لاتین و یا به هر دو شکل انجام شود، ولی متقاضیانی که می خواهند علامت یا نام تجاری را به صورت لاتین نیز ثبت کنند، الزاماَ باید کارت بازرگانی داشته باشند.

چنانچه یک علامت تجاری هم زمان دو متقاضی برای ثبت داشته باشد به کدام متقاضی ارجحیت داده می شود ؟

برای ثبت برند تاریخ تقاضای ثبت آن هم بسیار مهم است. اگر یک علامت تجاری هم زمان دو متقاضی برای ثبت داشته باشد، متقاضی ای که تاریخ تقاضای آن ارجحیت داشته باشد اجازه به ثبت رساندن آن را دارد.

آیا روال ثبت علامت تجاری ، لوگو و آرم تجاری متفاوت است ؟

خیر ، همگی در روال ثبت یکسان هستند.

مدت زمان مورد نیاز برای ثبت برند چه قدر می باشد ؟

زمان ثبت برند از زمان تحویل مدارک و استعلام اولیه حدود 45 روز می باشد تا آگهی اول و بعد از این 45 روز ، 30 روز برای آگهی دوم زمان می برد و برای آگهی سوم ، 30 روز بعد از آگهی دوم یعنی حدود 105 روز در مجموع. البته این زمان با توجه به قوانین روز اداره مالکیت صنعتی و علائم تجاری می تواند متغیر باشد.

شرایط ثبت برند چیست ؟

علامت تجاری یا برند، می بایست جدید، ابتکاری بوده و گمراه کننده نباشد.
منظور از جدید بودن علامت تجاری این می باشد که علامت مورد استفاده بر روی محصول که برای ثبت ارائه می شود،از حیث شکلی باید جدید بوده و سابقه ثبت و استعمال توسط دیگران را نداشته باشد.
شایان ذکر است که با توجه به جدول طبقه بندی کالا،هرگاه برای نوعی کالای مشخص علامتی از طبقه ای خاص استفاده شود،شخص دیگری که پس از انتخاب علامت مذکور بخواهد برای کالای خود از نوع مشابه از طبقه مزبور و از همان علامت قبلی استفاده کند،با ممنوعیت استفاده و ثبت علامت مواجه خواهد شد.

آیا ثبت برند شامل مالیات می شود ؟

خیر

مدت اعتبار برند ثبت شده چه قدر است ؟

علامات تجاری که به ثبت می رسند تا مدت ده سال از تاریخ تنظیم اظهارنامه ، اعتبار ثبت دارند. با تقاضای مجدد صاحب علامت در پایان مدت، مجدداَ برای ده سال دیگر به حالت انحصاری باقی می مانند. ( در صورت عدم درخواست تمدید ثبت ظرف مهلت یاد شده، امکان درخواست آن ظرف مهلت 6 ماه پس از پایان اعتبار ثبت علامت ، با پرداخت جریمه تاخیر به میزان نصف هزینه ثبت علامت وجود دارد ، والا ثبت علامت از درجه اعتبار ساقط خواهد شد) .

آیا علامت تجاری در ایران مورد حمایت قرار می گیرد؟

بله. در ایران برای اولین بار در سال 1304 قانونی برای ثبت و حمایت علایم تجاری و صنعتی تصویب گردید که بعداَ در سال 1310 مورد تجدید نظر قرار گرفت.علاوه بر قانون مزبور و آیین نامه اجرایی آن،ماده 249 قانون مجازات عمومی نیز مواردی را برای حمایت علایم تجاری ثبت شده پیش بینی نموده است.
ثبت علایم تجاری و اختراعات در اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی در تهران که یکی از ادارات ثبت است انجام می گیرد.ماده 6 قانون ثبت علایم تجاری اداره ثبت علایم را شعبه مخصوصی از دفتر دادگاه شهرستان تهران می شمارد و به این ترتیب اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی قادر است تصمیماتی راجع به قبول یا رد علایم به عنوان شعبه دادگاه شهرستان اتخاذ کند. 

چه اشخاصی می توانند نام و نشان تجاری(لوگو) خود را به ثبت برسانند؟

هر شخص اعم از حقیقی یا حقوقی (شرکت یا فرد) مدارکی دال بر تولید-توزیع-بسته بندی-خرید و فروش و یا واردات و صادرات کالا) و یا مدارکی جهت فعالیت در زمینه خدماتی خاص داشته باشد می تواند در همان زمینه تقاضای ثبت نام و لوگوی خود را بدهد. 

ثبت علامت تجاری اختیاری است یا اجباری؟

ثبت علامت تجاری جز در مواردی که قانون تکلیف نموده باشد اختیاری است،لیکن علیرغم عدم الزام قانونی،تجار بدلیل برخورداری از حمایت قانونی و نیز استفاده از شهرت و کارمایه تجاری و امتیازهای مادی و معنوی نسبت به ثبت علامت تجاری اقدام می کنند. 

به موجب قانون،ثبت کدام علائم تجاری اجباریست؟

به موجب مصوبه ی سوم اردیبهشت 1328 هیاًت وزیران،ثبت علائم برای هر یک از این موارد اجباری است:
الف) داروهای اختصاصی مورد استفاده ی طبی
ب) مواد غذایی که در لفاف و ظروف مخصوص عرضه می شوند.
ج)  آب های گازدار
ه) لوازم آرایش که برای استعمال مستقیم بر روی پوست انسان به کار می رود.
لذا به موجب این ماده،تمام اجناس دارویی و طبی و مواد غذایی مذکور در آن آیین نامه،اعم از آن که در داخل ایران ساخته و یا در خارج ساخته و وارد کشور شود و در بازار تحت اسم مشخصی که بر روی برچسب آن زده می شود به معرض فروش قرار گیرد باید دارای علامت صنعتی یا تجارتی ثبت شده بوده و در روی برچسب نکات زیر تصریح شود:الف-اسم تجاری و نشانی سازنده ی جنس با قید کشور مبدا ب-شماره ثبت علامت در ایران 

ثبت کدام علامت ها ممنوع است؟

ثبت علائم تجاری،صنعتی و خدمات دارای محدودیت قانونی است.قانون ثبت علائم و آیین نامه اصلاحی اجرایی مصوب سال 13337 ثبت علائم ذیل را ممنوع نموده است:
_علائم رسمی،دولتی و مملکتی نظیر پرچم ایران،علائم وزارتخانه ها،هلال احمر،علائم نیروهای مسلح و ….
_علایمی که قبلاَ خود یا مشابه آن به ثبت رسیده باشد.
_علائم منافی عفت عمومی ونظم و انضباط اجتماعی
_علائمی که دارای اسم و عبارت عمومی باشد و دولت استعمال آن را تحت علامت تجاری منع کرده باشد. 

آیا علامت های تجاری سایر کشورها در ایران حمایت می شود؟

تنها کشورهایی که عضو کنوانسیون پاریس هستند می توانند از حمایت در ایران هم برخوردار گردند. 

آیا می توان از علامت تجاری دیگری استفاده کرد؟

چنانچه بدون اجازه مالک تجاری باشد خیر